martes, 22 de noviembre de 2016

El Congrés vota demà la petició de Podemos de pujar el SMI a 800 euros el 2018

http://www.segre.com/noticies/economia/2016/11/21/el_congres_vota_dema_peticio_podemos_pujar_smi_800_euros_2018_6515_1107.html

  • EFE
21/11/2016 a les 13:01

I arribar als 950 euros al mes el 2020, complint així la recomanació de la Carta Social
El líder de Podemos, Pablo Iglesias.
El Congrés vota demà la petició de Podemos de pujar el SMI a 800 euros el 2018

El ple del Congrés vota demà la petició d’Unidos Podemos de pujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 800 euros el 2018 i 2019 i que assoleixi els 950 euros el 2020, ja que d’aquesta forma es compliria amb la recomanació de la Carta Social Europea que situa el SMI en el 60% del salari mitjà.
El grup parlamentari d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea presenta demà en el ple del Congrés una proposició de Llei que ja va registrar en la passada legislatura però que no va arribar a ser debatuda ni votada.
La iniciativa d’Unidos Podemos recorda que el 2015 el salari mínim a Espanya va ser de 655,20 euros mensuals (en 14 pagues), molt inferior a la quantia establertes per altres països, com Grècia on aquest sou va ascendir a 862,80 euros mensuals o a França i Irlanda, que va ser d’1.343,80 i 1.398,40 euros respectivament.
La pujada que demana la formació morada se situa en els 13.300 euros anuals a final de la legislatura i afegeix que podria incrementar-se en anys successius i en cap cas no disminuir.
Advoca per una reforma l’Estatut dels Treballadors perquè el SMI es revaloritzi anualment en funció de l’IPC previst per a aquell any, i es revisaria amb efectes retroactius l’1 de gener de cada any per veure si l’IPC real ha estat superat pel previst.
A més, incideix que en el salari mínim s’ha de computar únicament la retribució en diners, sense que el salari en espècie pugui donar lloc a una minoració del mateix.
També recorda que es tracta d’un sou inembargable i que la quantia econòmica del salari mínim establert per llei tindria efectes sobre els convenis col·lectius que es negociïn a partir de la seua entrada en vigor.
Segons la formació morada, el SMI ha de ser fixat, prèvia consulta amb sindicats i empresaris, tenint en compte el cost de la vida, la productivitat mitjana nacional assolida, l’increment de la participació del treball en la renda nacional i la conjuntura econòmica general.
La proposició de Llei de Podemos es debat després que la Comissió d’Ocupació donés llum verda la setmana passada a una altra iniciativa pactada pel Partit Democràtic de Catalunya (PDC), PSOE, Unidos Podemos, ERC i el PNB per demanar que el Govern acordi amb els agents socials una pujada del Salario Mínimo Interprofesional (SMI) esglaonada perquè arribi a 12.000 euros anuals al final de la legislatura.
A més, en l’anterior legislatura el ple del Congrés també va aprovar per unanimitat instar a l’Executiu a negociar un calendari de pujada amb patronal i sindicats per adaptar-lo a la recomanació de la Carta Social Europea i que se situï en el 60 % del salari mitjà net.
La iniciativa va decaure en convocar-se noves eleccions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario