domingo, 27 de noviembre de 2016

El Tribunal Europeu de Drets Humans ordena la suspensió del desallotjament de la Rimaia

https://directa.cat/actualitat/tribunal-europeu-de-drets-humans-ordena-suspensio-del-desallotjament-de-rimaia

L'òrgan judicial del Consell d'Europa avantposa garantir el dret a l'habitatge i insta les administracions públiques a donar una alternativa habitacional a les residents de l'immoble de la ronda de Sant Pau de Barcelona, abandonat des de fa 24 anys
En aplicació de l'article 39 de la Convenció Europea de Drets Humans, no es podrà efectuar el desallotjament
 
Victor Serri
La insistència de la jutgessa barcelonina Beatriz Balfagón a desallotjar l'edifici de La Rimaia ha portat el col·lectiu a presentar un escrit d'emparament davant els tribunals europeus. La resposta ha estat positiva. El jutge de guàrdia del tribunal ha signat aquest dijous una resolució on indica al Govern espanyol –i per derivada a totes les administracions competents d'àmbit català i municipal–, que en aplicació de l'article 39 de la Convenció Europea de Drets Humans, no es podrà efectuar el desallotjament mentre s'allarguin els tràmits davant de l'alt tribunal.
El procediment judicial emprat és conegut com a “cautelaríssima” i es pot activar un cop s'esgoten totes les vies de recurs de la jurisdicció ordinària, en aquells casos on una mesura cautelar ordenada per un jutjat d'instrucció pugui posar en perill la salvaguarda d'un de dret fonamental. A Catalunya, aquesta via jurídica es va emprar per primer cop l'octubre de 2013 en el cas del bloc d'habitatges de Salt, okupat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.
No es podrà efectuar el desallotjament mentre s'allarguin els tràmits davant de l'alt tribunal
En el cas de la Rimaia les informacions des d'Europa arriben en paral·lel a les noves mobilitzacions impulsades pel col·lectiu que hi resideix. Aquest dijous al vespre desenes de manifestants disfressats amb una màscara on hi havien dibuixat una senyal d'interrogació es van concentrar a la vorera d'enfront del domicili de Santiago Cardete, l'empresari que ostenta la titularitat de l'edifici abandonat des de fa 24 anys. Davant del número 497 del carrer València van protagonitzar una performance durant la qual van sortejar simbòlicament els 37.000 metres quadrats d'habitatges, pàrquings i magatzems que sumen les quatre societats mercantils administrades per Cardete. Segons ha pogut confirmar la Directa, un mínim de quatre d'aquests immobles es troben també en una situació d'abandonament crònic. 

Amb l'objectiu d'"assenyalar els culpables", el col·lectiu de la Nova Rimaia va convocar ahir una protesta al carrer València de Barcelona contra Santiago Cardete en la qual van participar una trentena de persones. Durant l'acció es va dur a terme un sorteig simbòlic de les propietats de Cardete.

Notícies relacionades

No hay comentarios:

Publicar un comentario