miércoles, 23 de noviembre de 2016

"Ens volen tancar vuit anys per manifestar-nos contra el racisme i el feixisme"

Internacional

https://directa.cat/ens-volen-tancar-vuit-anys-manifestar-nos-contra-racisme-feixisme

Encausades, familiars, persones properes i pertanyents a col·lectius i organitzacions socials aragoneses formen l'Assemblea Absolució 10 de Saragossa. Reivindiquen l'absolució de deu joves a les quals demanen presó per protestar per un concert neonazi
El pròxim mes de març, les deu encausades s'enfronten a un judici en el qual a vuit d'elles els demanen vuit anys de presó. En total, més de 66 anys de reclusió
22/11/2016
Durant les últimes setmanes l'Assemblea Absolució 10 de Saragossa ha organitzat diferents actes per difondre el cas. Aquest passat diumenge, es va convocar a la capital aragonesa una manifestació per la seva absolució i contra el feixisme, de bracet amb les Marxes de la Dignitat Aragó, i que va comptar amb el suport de més de trenta organitzacions veïnals, sindicals, polítiques, socials i estudiantils. El mateix dia, després de la manifestació, Manolo Kabezabolo va oferir un concert en acústic en suport als deu al Bar L'Altra.

El pròxim mes de març, les deu encausades s'enfronten a un judici en el qual a vuit d'elles els demanen vuit anys de presó. En total, més de 66 anys de reclusió  i al voltant de 30.000 euros d'indemnitzacions per responsabilitat civil. AraInfo ha parlat amb alguns dels integrants de l'assemblea.


Ha passat un any i mig des d'aquell 28 febrer 2015 i suposem que haureu passat per molts moments durs. Quines són ara les vostres sensacions?

Encausat. Estem preocupats, suposo que és normal estar-ho. Tenim més o menys tots uns vint anys i és la primera vegada que ens enfrontem a una cosa així. Tenim molta incertesa. La veritat és que moltes vegades no parlem del tema entre nosaltres perquè ens sembla molt injust i ens enutja.

Familiar. Alguns estan veritablement espantats. No solament per l'intent de condemnar els xavals, sinó l'estigmatització que això els està suposant. No donarem detalls, però en tot aquest temps s'han incrementat les denúncies i els registres "aleatoris" contra els encausats. També sentim tristesa, pensàvem que en una democràcia no podien passar aquestes coses, o almenys no haurien de passar.


Després d'aquest temps, deveu haver rememorat aquell dia més d'una vegada. Quins errors creieu que es van cometre i qui van ser responsables dels mateixos?
"No podem entendre que, en altres països d'Europa, o fins i tot en altres ciutats de l'Estat, l'exaltació de l'odi al diferent i l'exhibició de símbols nazis estigui perseguida i aquí hi hagi permissivitat total"
Familiar. El primer error creiem que el van cometre les autoritats, ja que estaven informades de tot i no van prendre mesures. No podem entendre que, en altres llocs, com en països d'Europa, o fins i tot en altres ciutats de l'Estat, l'exaltació de l'odi al diferent i l'exhibició de símbols nazis estigui perseguida i aquí hi hagi permissivitat total.

Persona propera. No cal anar molt lluny. A Ejea n'hi va haver prou amb un simple decret d'alcaldia per prohibir un concert del mateix tipus al juliol d'aquest any. Per tant, està demostrat que, si es vol, es pot. I una cosa està clara, si no haguessin permès la celebració del concert nazi, no seríem on som...


Tornant de nou enrere, en aquest primer moment... Com vau rebre tant els familiars com els encausats les notícies de les detencions com l'escrit d'acusació demanant-vos vuit anys?

Familiar. En ambdós casos, desbordats. El que ens va encendre les alarmes des del principi va ser que estiguessin 72 hores als calabossos. Això ja ens va espantar, era estrany. I ja quan ens comuniquen que els demanen vuit anys, doncs va ser al·lucinant, la veritat. Des de llavors estem constantment en una autèntica sínia d'emocions.

Encausat. En el nostre cas, pensàvem que tres dels detinguts, que estaven en una altra cel·la, eren nazis. No els coneixíem de res. A l'estona, i després de parlar amb ells, ens van dir que no eren ni nazis ni res, que els havien detingut i no sabien encara per què. Llavors ens vam adonar que havien anat per nosaltres i ens va envair una barreja de frustració i incredulitat. No li vèiem sentit.

Persona propera. Aquests tres xavals van quedar absolts, igual que un altre menor d'edat. Els fets diuen que un de cada tres detinguts aquella nit va ser detingut sense tenir-ne un motius. Un 31% és un error massa gran no?
"Ens hem adonat que la ciutadania de Saragossa en general, no coneix el cas, i volem que se sàpiga"

I pel que fa a les acusacions, Què vau pensar quan les vau conèixer [Preguntem dirigint-nos a un dels encausats]?

Encausat. L'acte d'acusació va ser desmoralitzant. No sabíem quant ens podien demanar, però ni de lluny ens imaginàvem això. I quan ens assabentem que la fiscalia hi afegia l'agreujant ideològica, va ser ja la cirereta; seguíem incrèduls davant el que estava passant.


Ja tornant al moment actual, esteu demanant que la gent es solidaritzi amb la vostra causa. Quins arguments esteu esgrimint per a això?
"Ells van anar a protestar i ara els demanen presó, sona a càstig exemplar perquè altres no ho facin. Ens estan criminalitzant per defensar valors constitucionals"
Familiar. En primer lloc, estan coartant la llibertat d'expressió. Ells van anar a protestar i ara els demanen presó, sona a càstig exemplar perquè altres no ho facin. En segon lloc, ens estan criminalitzant per defensar valors constitucionals. Ens volen tancar vuit anys per manifestar-nos contra el racisme i el feixisme, cal no oblidar que es tractava d'una protesta contra grups xenòfobs. Sembla el món al revés!

Persona propera. A més, no es pot tolerar la passivitat de les autoritats davant d'aquestes manifestacions d'odi racial i xenòfob. Creiem que no es pot estar al mig, o estàs contra el racisme i la xenofòbia o no ho estàs. També es tracta d'una retallada de drets, en aquest cas una retallada a la llibertat de manifestació.

Quina rebuda esteu tenint?

Familiar. La gent no ens creu, no ho entenen. Altres ens diuen que segur que acabarà bé, que "com que els ficaran a la presó? Ja veuràs com no". Però la realitat és que estan amb un peu a la presó per defensar un dret de tots i totes, per creure en una ciutat lliure.

Persona propera. La gent més gran ens pregunta molt quan li donem el full imprès, s'interessen pel tema. Tots coincideixen en dir-nos que és una barbaritat.


L'assemblea està ara mateix en un moment molt actiu. Quines són les vostres properes actuacions i els vostres objectius més immediats?

Familiar. El següent acte important és aquest diumenge 20 de novembre. Sortirem en manifestació des del Paranimf i acabarem a Delegació de Govern. Després seguirem com fins ara, amb xerrades informatives, activitats lúdiques on difondre la nostra causa, esdeveniments per recaptar fons per a la campanya, etc.

Persona propera. Ens hem adonat que la ciutadania de Saragossa en general, no coneix el cas, i volem que se sàpiga. No solament en els nostres cercles, sense els quals no seríem res i dels que rebem les majors forces i ànims, sinó que creiem que tota la ciutat ha de, almenys, conèixer el cas. No volem que es jutgi al marge del coneixement de la ciutadania. Si els volen condemnar, almenys que se sàpiga. El problema és de tota Saragossa ja que, al cap ia la fi, defensem que els responsables de tot això van ser l'Ajuntament, en aquell moment governat pel PSOE [l'alcalde era Juan Alberto Belloch], i la Delegació del Govern, tant abans com ara representada per Gustavo Alcalde.

*Entrevista publicada a Ara Info. A petició de les entrevistades, s'ha omès la seva identitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario