martes, 29 de noviembre de 2016

La llei d'accés universal a l'assistència sanitària de Salut, premiada entre les "Millors Idees al Sistema Nacional de Salut" de Diario Médico

http://salutweb.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=296478

Dimarts, 29 de novembre de 2016
  • El conseller de Salut demana que no es posin traves a la llei d'accés universal a la sanitat
  • La publicació també premia un programa del Departament sobre bones pràctiques per atendre professionals que es veuen implicats en incidents sanitaris
  • El CatSalut, l’Institut Català de la Salut o diferents centres hospitalaris catalans també reben guardons en gestió, política professional, recerca i mecenatge, entre d’altres categories
El conseller de Salut, Antoni Comín, va assistir ahir al vespre al Teatre Nacional de Catalunya al lliurament de la XV edició dels premis "Millors Idees de l’Any al Sistema Nacional de Salut", atorgats per la publicació sanitàriaDiario Médico. Des de fa quinze anys, Diario Médico reconeix amb aquests premis la tasca de professionals, administracions, institucions i empreses que han aportat millores tant a la investigació en biomedicina com a l’assistència i la gestió sanitària a l’Estat espanyol. A l'acte també hi va assistir el ministre de Justícia, Rafael Catalá. 

En l’edició d’enguany, el Departament de Salut ha sortit doblement reconegut: d’una banda, distingint la llei d'accés universal a l'assistència sanitària i, de l’altra, premiant un programa d’actuació davant les segones víctimes.

Pel que fa a la llei d'accés universal a l'assistència sanitària –que es debatrà demà al Parlament de Catalunya- es tracta d’una iniciativa impulsada pel Govern que garantirà que tots els residents a Catalunya, amb independència de la seva situació administrativa, tinguin accés immediat a tota la cartera de serveis de la sanitat pública. A banda de reforçar per llei l’accés a la sanitat de diversos col·lectius que van quedar exclosos de la cobertura pública per un decret de l’Estat, el text fa un pas més per blindar definitivament amb rang de llei un dret que fins ara s’estava protegint mitjançant instruccions.
 
En aquest sentit, el conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar la rellevància d'una llei que garanteix el dret que tots els ciutadans tinguin accés al sistema sanitari en igualtat de condicions i va afegir:"Estem convençuts que ningú posarà obstacles a l'esforç que fa el Govern per protegir un dret tan valuós com aquest". També va subratllar que l'executiu treballa per teixir un model sanitari més equitatiu, de més qualitat i més sostenible i que posi èmfasi en lluitar contra les desigualtats en salut. El premi el va recollir el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira.

En segon lloc, l’altra idea novedosa reconeguda per aquesta publicació és l’Actuació davant les segones víctimes, un programa de formació de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària que planteja un conjunt de bones pràctiques per atendre les segones víctimes en casos d’incidents sanitaris. En aquest cas, s’entén com a segones víctimes qualsevol professional o equip de professionals (metges, infermers, farmacèutics, serveis socials, fisioterapeutes, administratius, etc.) que es veuen implicats en un incident relacionat amb la seguretat del pacient. El premi rebut reconeix que millorar l'atenció integral dels professionals implicats en aquests incidents i crear un clima de confiança que serveixi per aprendre dels errors augmenta la cultura de la seguretat del pacient. 

Aquesta publicació especialitzada en temes sanitaris també ha premiat un projecte de gestió amb participació del Servei Català de la Salut (CatSalut). Sota el nom de Multicriteria Decision Analysis, aquest projecte pretén avaluar i comparar fàrmacs de forma ponderada i eficient, incorporant no només dades d’eficàcia i de seguretat, sinó també criteris com l’equitat, la gravetat de la malaltia i la necessitat clínica i social. D’altra banda, també s’ha premiat l’Institut Català de la Salut (ICS) pel seu model de qualitat i seguretat en salut sexual i reproductiva. 

Per últim, diversos centres catalans han estat premiats amb aquests guardons en diferents categories: en la de gestió, l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu –amb el projecte Kids Barcelona- i l’Hospital Vall d’Hebron –amb l’hospital de dia d’hematologia- han estat reconeguts, mentre que en la d’investigació i farmacologia s’ha distingit l’Hospital del Mar per l’assaig de teràpies en síndrome de Down, l’Institut Català d’Oncologia per un tractament pioner en radiocirurgia o l’Hospital de Bellvitge per implantar endopròtesis metàl·liques bioabsorvibles. El Clínic, a més, ha repetit premi en l’àmbit del mecenatge i la solidaritat amb el projecte Living Lab Diabetes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario