domingo, 27 de noviembre de 2016

L’OIT confirma que Espanya ha vulnerat el dret a vaga per les desenes de piquets encausats


L'Organització dóna la raó a CCOO i UGT, que van interposar una queixa davant el Comitè de Llibertat Sindical per l'aplicació que la justícia estava fent de l'article 315 del Codi Penal

 fotovercherVercher, entre Gallego i Toxo, a les portes dels jutjats foto: TOMEU FERRER
otovercherVercher, entre Gallego i Toxo, a les portes dels jutjats foto: TOMEU FERRER

L’Organització Internacional del Treball (OIT) constata que Espanya ha vulnerat el dret de vaga. L’organització critica l’article 315 del Codi Penal que preveu penes per a les coaccions a la vaga i la seva aplicació en desenes de casos de treballadors i sindicalistes encausats per protestes. L’OIT dóna la raó així a CCOO i UGT, que van interposar el 2014 una queixa davant el Comitè de Llibertat Sindical per les gairebé 300 persones immerses en processos judicials.
L’article 315 del Codi Penal contemplava penes excessives, no tenia suficient precisió, preveia sancions excessivament elevades, i era font d’inseguretat jurídica, diu la resolució. La seva aplicació ha suposat condemnes desproporcionades i no ha tingut en compte la necessitat de protegir el dret a vaga.
“No haurien imposar-se sancions penals per actes de vaga, llevat dels casos en què no es respectin les prohibicions relatives a la vaga de conformitat amb els principis de llibertat sindical. Qualsevol sanció imposada per activitats il·legítimes relacionades amb vagues haurien de ser proporcionades al delicte o falta comesa i les autoritats haurien d’excloure el recurs a mesures d’empresonament contra els que organitzen o participen en una vaga pacífica “, recorda l’OIT.
Dels 81 procediments oberts a Espanya en 2014, cap d’ells va correspondre a actes de violència. L’OIT demana explicacions al Govern pels casos en què els representants sindicals han estat condemnats només pel fet de ser-ho i sense que consti cap acte violent.
La nova redacció del Codi Penal va modificar l’article 315, encara que va seguir estipulant sancions per coaccions a la vaga. L’OIT critica la nova redacció perquè, diu, segueix vulnerant el dret de vaga perquè no defineix a quins comportaments es refereix ni els criteris pels quals un òrgan judicial pot imposar penes de presó.

No hay comentarios:

Publicar un comentario