domingo, 27 de noviembre de 2016

Un guàrdia urbà de Barcelona va a judici per trencar la mandíbula a un home

https://directa.cat/un-guardia-urba-de-barcelona-va-judici-trencar-mandibula-un-home

Els fets haurien succeït a la comissaria de Ciutat Vella l'any 2011 quan dos agents volien identificar l'home. L'acusació particular i la fiscalia demanen per a l'agent penes de presó, pels delictes de lesions i contra la integritat moral
L'agent hauria agredit Kamal U. en un espai de la comissaria que no abasten les càmeres de videovigilància
Kamal U. havia quedat amb un amic a la sortida de l'estació de metro de Liceu de Barcelona el 9 de juliol de 2011, cap a les tres de la tarda. Mai va arribar al dinar previst: després d'esperar-lo una estona, el seu amic el va anar a buscar i el va trobar caminant per la Rambla. Això sí, estomacat i amb la mandíbula trencada per un cop de puny. Acabava d'abandonar la comissaria de Ciutat Vella de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB). Segons Kamal U., l'agent Daniel B.O., amb número professional 26.130, havia estat l'autor de l'agressió.
Així ho han recollit les diligències prèvies elaborades pel Jutjat d'Instrucció número 15 de Barcelona, que ara ha traspassat el cas a l'Audiència de Barcelona -ja que el denunciat és un membre de les forces de seguretat- perquè el jutgi el dimarts 29 de novembre.
L'escrit presentat per l'advocat de Kamal U. hi sumava dos agreujants: el racisme implícit en l'acció i el caràcter públic que ostenta el denunciat
Durant la investigació, Kamal U. va declarar que, es trobava esperant el seu amic per anar a dinar, quan una patrulla de la GUB el va aturar per identificar-lo. L'home, originari de Bangladesh, només tenia a sobre el seu certificat d'empadronament. Els agents amb números professionals 26.130 i 25.452 van introduir-lo a l'interior del cotxe i, travessant el passeig central de les Rambles amb el vehicle, van baixar fins a la comissaria de la policia municipal situada a la vorera esquerra. Un cop allà, Daniel B.O. l'hauria fet baixar del cotxe i l'hauria conduït a l'edifici. De camí, en un espai que no abasten les càmeres de videovigilància, l'agent hauria agredit Kamal U. “brutalment, de forma sorpresiva, propinant-li un cop de puny a la cara” que l'hauria fet caure a terra, on va seguir rebent puntades i cops, segons recull l'escrit de l'acusació particular encapçalada per SOS Racisme. El denunciant va estar dos dies ingressat a l'hospital i durant 90 dies no va poder exercir “la seva activitat ocupacional”. En total, Kamal U. va necessitar més de 140 dies de curació.
La Fiscalia s'ha sumat a l'acusació contra l'agent de la GUB. El ministeri públic demana una pena de cinc anys, mentre que l'acusació particular en reclama sis i mig, per delictes de lesions i contra la integritat moral. L'escrit presentat per l'advocat de Kamal U. hi sumava dos agreujants: el racisme implícit en l'acció i el caràcter públic que ostenta el denunciat. A més de la pena de presó també es demana una indemnització que oscil·la entre els 12.000 euros -a petició de la Fiscalia- i els 18.588 euros que fixa l'acusació particular. En tractar-se d'un cas en el qual es jutja un funcionari públic municipal, l'Ajuntament de Barcelona n'és el responsable civil subsidiari.
La representació legal del denunciat és a càrrec del despatx Molins & Silva, el bufet contractat per l'Ajuntament de Barcelona per defensar els membres de la GUB
L'escrit de la defensa nega totes les acusacions presentades per la Fiscalia i l'acusació particular contra Daniel B.O. Argumenten que les gravacions fetes per les càmeres no mostren en cap moment cap situació estranya. La defensa afegeix que en l'última seqüència de les gravacions es pot observar com Kamal U. “va sortir caminant pel seu propi peu i es va allunyant de la comissaria en un estat seré i tranquil, sense cap evidència que faci pensar que pugui haver estat víctima d'una agressió tan violenta com la que descriu”. Així doncs, l'argument és simple: com les càmeres no van enregistrar cap infracció, no existeix delicte. La representació legal del denunciat és a càrrec del despatx Molins & Silva, el bufet contractat per l'Ajuntament de Barcelona per defensar els membres de la GUB en els judicis en els quals estan implicats.
 
Un procés llarg i difícil
Tot i que la denúncia es va presentar el mateix any que van ocórrer els fets, el judici a l'Audiència de Barcelona no es farà fins al pròxim dimarts. Durant tot aquest temps, l'advocat de Kamal U., Josep Granados, ha estat treballant perquè la investigació continués endavant, tot i els impediments de la jutgessa a càrrec: “ens vam trobar amb una jutgessa zero comprensiva amb la víctima. No estava gens disposada a creure's la versió del Kamal”, comenta el lletrat.
L'agredit va identificar Daniel B.O. com el seu agressor a una roda de reconeixement que va tenir lloc més de dos anys després dels fets 
Entre les proves aportades per la investigació es troba l'informe pericial dels Mossos d'Esquadra en el qual se certifica que el recorregut del vehicle registrat pel GPS de la unitat policial, coincideix amb el recorregut descrit per Kamal U. També els registres de les càmeres, que mostren la presència del ciutadà de Bangladesh a la comissaria de les Rambles. I per últim una roda de reconeixement, que va tenir lloc més de dos anys després dels fets, en la que l'agredit va identificar Daniel B.O. com el seu agressor.
Granados considera que no ha estat fàcil arribar fins al judici del pròxim dimarts. “Quan una persona denúncia la policia, el 90% dels cops la denúncia acaba arxivada. Sense un seguiment intensiu per part dels advocats, és molt complicat que un jutge tiri endavant amb les investigacions”, conclou l'advocat de Kamal U.

No hay comentarios:

Publicar un comentario