L’Audiència espanyola ha arxivat la causa contra cinc independentistes que van cremar fotografies de Felipe VI durant un acte de l’esquerra independentista al Born l’onze de setembre. El tribunal ha considerat que Jordi Almiñana, Nora Miralles, Ivan Altimira, Roger Santacana i Aitor Blanc van voler ‘expressar un ideari polític diferent’ i ha valorat que durant aquestes reivindicacions no es van produir ‘alteracions de l’ordre públic de cap tipus’.
També assenyala que van cremar fotografies de la mida d’una octaveta i que els autors van dur a terme aquesta acció de ‘manera individual, desorganitzada i, per tant, sense cap premeditació’. D’altra banda, creu que els cinc detinguts no van voler menystenir la persona de Felip VI i apunta a la llibertat ideològica dels manifestants.
En un comunicat conjunt, Alerta Solidària, Arran, COS, CUP, Endavant i SEPC, expliquen que l’arxivament es deu al fet que l’acció de la Diada es va fer d’acord amb la llibertat d’expressió i ideològica. ‘Celebrem que el procediment no continuï però no pensem rentar la cara a la judicatura espanyola per haver pres aquesta decisió’, afirmen.
Els signants també diuen que l’esquerra independentista ha guanyat el pols amb l’aparell repressiu espanyol, gràcies a la seva coherència i fermesa, que ha denunciat en múltiples mobilitzacions pels Països Catalans ‘la persecució política i ideològica’ i la ‘manca de democràcia de l’estat espanyol’.
Ací podeu llegir el comunicat íntegre: