miércoles, 28 de junio de 2017

La Favb rebutja la futura llei del govern català sobre la gestió de l'assistència sanitària

http://www.favb.cat/comunicats/la-favb-rebutja-la-futura-llei-del-govern-catal%C3%A0-sobre-la-gesti%C3%B3-de-lassist%C3%A8ncia

La Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) mostra el seu rebuig per l'inici de la tramitació de l'avantprojecte de llei de fórmules de gestió de l'assistència sanitària que el govern català va aprovar el passat dimarts 20 de juny.
Des de la la comissió de Sanitat de la Favb es veu amb molta preocupació que sota el paraigües de la denominació "sense afany de lucre", el conseller de Salut, Toni Comin, pretengui incloure en el sistema públic de salut empreses, fundacions i altres ens privats que, per experiència, sabem que són molt poc transparents. Tampoc entenem que es doni llum verda a que en els centres públics es pugui fer activitat privada.
Per tot això, la Favb ha sol·licitat una reunió amb el conseller Comin i està disposada a promoure les mobilitzacions ciutadanes que calguin per aturar aquesta tramitació.

Sr. Toni Comin
Conseller de Salut

Honorable Senyor,

Davant l’inici dels tràmits per la aprovació de l’Avantprojecte de llei de fórmules de gestió de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics, a través de la del Servei Català Salut, volem mostrar la nostra gran preocupació.

La memòria preliminar de l’Avantprojecte ens ha sorprès molt, ja que no entenem que el conseller que diu defensar el sistema sanitari públic proposi incloure legalment dins del sistema finançat amb diners públics empreses, fundacions i altres ens privats malgrat que declarin que són “sense afany de lucre". Aquestes entitats són molt poc transparents i és prou conegut que moltes s'han vist involucrades en fraus, desviament de fons, conflicte d'interessos i portes giratòries.

També sembla que es vol tornar a impulsar el model EBAs argumentant que són cooperatives de professionals, cosa que no ho han estat mai. En realitat són societats limitades formades per accionistes i que a finals d'any es reparteixen els beneficis. Són societats mercantils, no entitats d'economia social.

Però el que més ens ha sorprès és que diu que en els centres públics es podrà fer activitat privada. O inclús, cedir patrimoni públic a aquestes entitats. Mentrestant, els centres públics, pagats amb els diners de tots i totes, tenen la major part de l'any les urgències col·lapsades amb malalts als passadissos per manca de llits; ciutadans i ciutadanes de Catalunya que esperen mesos i anys per a intervencions, proves i visites. Persones en llista d'espera que, per cert, vostè va dir que solucionaria i que ara veuran com clients adinerats els passen pel davant.

No entenem tampoc com una llei que pot canviar radicalment el nostre sistema sanitari no es planteja de manera que es pugui debatre de forma pública i transparent. Creiem que la ciutadania hi té coses a dir, ja que som els propietaris del sistema.

Des de sempre, la nostra federació ha lluitat per un sistema sanitari públic, universal i de qualitat, que és el que vol la majoria de veïns i veïnes de la nostra ciutat com ho demostren les innumerables mobilitzacions que s'han fet i es continuen fent per defensar-la de les contínues agressions i amenaces. En aquest sentin avancem que la Favb se sumarà i potenciarà totes les mobilitzacions per aturar aquesta tramitació.

No volem més invents, volem que aquest govern elabori una llei que ens faci sentir orgullosos del nostre sistema sanitari públic i una revisió de la LOSC amb participació real dels propietaris i usuaris que impossibiliti fer negoci amb la nostra salut.

Ens agradaria tenir una reunió amb vostè per tal de conèixer de primera mà quin és el futur model que preparen.

Atentament,
Marcel·la Güell – 627530076
Vocalia de Sanitat
FAVB
No hay comentarios:

Publicar un comentario