https://raulmuxach.wordpress.com/2017/06/21/transport-sanitari-de-catalunya-torna-a-proposar-canvis-al-servei-dambulancies-de-girona/

Transport Sanitari de Catalunya torna a posar en marxa la remodelació del servei d’ambulàncies

El moviment arriba tres mesos després que els jutjats aturessin l’anterior intent per pressions als treballadors

Tornarem a tenir sarau al servei d’ambulàncies? Tres mesos després que el jutjat condemnés l’empresa que té el servei a les comarques de Girona, Transport Sanitari de Catalunya (TSC), a tornar la categoria laboral i el sou a 80 conductors als que havia pressionat perquè ho fessin… l’empresa hi torna. Engega una nova remodelació de plantilla en la que es planteja canviar de lloc de treball a fins a 151 treballadors. És el tercer intent en menys d’un any i els sindicats adverteixen que, com ja va passar els altres cops, al darrera només hi ha una motivació econòmica. No perdem de vista que TSC -que pertany a un fons de capital- es va quedar el servei d’ambulàncies ofertant 1 milió d’euros menys que l’empresa que prestava el servei. El sindicat majoritari ja es planteja una vaga.
Una ambulància de TSC del servei no urgent a Girona.
Una ambulància de TSC del servei no urgent a Girona.
En l’anterior procés de remodelació, TSC volia passar conductors del servei urgent al no urgent argumentant que feien més falta al programat, on les crítiques per mal funcionament han estat una constant des que va assumir el servei.
I ho va aconseguir però els treballadors van presentar una demanda col·lectiva i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar a fer marxa enrera perquè va quedar acreditat que durant el procés es va pressionar els treballadors.
La sentència argumentava que si bé l’empresa podia tenir motius per fer aquests canvis, havia quedat provat que va actuar de mala manera i de forma premeditada per forçar 80 conductors a baixar-se la categoria laboral (i el sou) i vendre-ho com una rebaixa voluntària. I que al darrera hi havia motius econòmics.
Segons els sindicats, la intenció oculta de tot el procés era recuperar-se del fet d’haver-se quedat amb el servei d’ambulàncies ofertant un milió d’euros menys que l’empresa que l’estava gestionant fins aleshores.
La sentència recollia, per exemple, que durant la negociació anaven apareixent llistes amb els noms dels treballadors susceptibles de ser moguts del seu lloc de treball si no es rebaixaven la categoria (els que se la baixaven, conservaven el lloc). Això, diu la sentència, també suposa vulnerar l’acció dels sindicats perquè durant un procés col·lectiu de remodelació de condicions de treball i torns, no es poden fer pactes individuals amb treballadors.
Tres mesos després, l’empresa ha anat tornant les categories laborals, ha tornat al seu lloc de treball els treballadors que havia desplaçat, ha refet els torns (però no tots els equips encara, segons els sindicats) però acaba de comunicar a la plantilla que torna a posar en marxa un nou procés de remodelació del servei.
Els canvis
L’empresa planteja fins a 151 moviments de plantilla. Hi ha 72 conductors que han de passar del servei urgent al no urgent, 62 que han de passar de no urgent a urgent i a 17 conductors els manté al servei urgent però els canvia de base. A 29 d’aquests treballadors el canvi els comportarà haver d’anar a treballar lluny de casa.
Aquesta vegada, la possibilitat de ‘salvar’ dels canvis als treballadors que es baixin la categoria laboral ‘durant el procés’ no s’ofereix i -fins ahir- no s’havien fet públiques les llistes d’afectats. Avui, m’informen, tota la plantilla ja sap quins són els afectats.
No només això. Adverteixen que els canvis afecten a unitats, zones i perfils tan concrets que -interpreten- semblen fets per dividir la plantilla entre ‘perjudicats’ i ‘no perjudicats’ i minar l’autoritat dels sindicats, que continuen denunciant que l’objectiu final de l’empresa és anar substituint treballadors amb experiència i sous consolidats per empleats joves cobrant un 60% del sou.
Ahir, el Sindicat del Transport Sanitari de Girona -majoritari al comitè d’empresa- va fer públic un comunicat en el que deixa clar que no donen per bona la proposta, que se senten novament “coaccionats” per l’empresa i que no descarten recórrer a la vaga.